A mediáció egy sajátos permegelőző, konfliktuskezelő, közvetítői eljárás, mely során a felek egy harmadik, pártatlan személy (mediátor, azaz közvetítő) segítségével kötnek egyességet.
A megállapodás tartalmát a vitázó felek és nem pedig a mediátor határozzák meg.

mediáció, közvetítés, békítés

Mediáció, közvetítés, békítés

Minden olyan helyzetben, ahol ketten vagy többen háborúznak, szükség lehet arra, hogy az Erőszakmentes, együttérző vagy együttműködő kommunikációt megvalósítva közvetítsünk.

Közvetítéskor az a szerepem mediátorként, hogyha bárki valami olyasmit mond, ami nehezítené a konfliktus megoldását, rögtön átfordítom egy olyan nyelvre, amely szerintem megkönnyíti a megoldást. Mielőtt azonban így „tolmácsolnék”, mindig megkérdezem az illetőtől, hogy valóban azt akarta-e mondani. Abban segítem a feleket, hogy meghallják egymást.

Az EMK közvetítő szerepe az, hogy a két fél között fönntartsa a kommunikáció áramlását egészen addig, amíg a probléma meg nem oldja saját magát. A legtöbb konfliktus ugyanis, - még azok is, amelyek országok közötti háborút idéznek elő – olyan konfliktus, amelyet kisiskolás gyerekek is könnyűszerrel meg tudnának oldani. A lehetséges megoldások nem is olyan bonyolultak. Csak mi bonyolítjuk azzal, hogy nem a másik érzéseire és szükségleteire figyelünk, hanem azt elemezgetjük, hogy mit csinált rosszul.

 
Magadtól kérdezd:
ajtód azért fontos-e,
hogy zárd, vagy, hogy nyisd?