Marshall Rosenberg a módszer megalkotója mondja:

„Semmi nincs, amit mi emberek jobban élveznénk annál, mikor önként és szívesen járulhatunk hozzá mások jóllétéhez. Az EMK egy olyan kommunikációs formát kínál, amely ezt lehetővé teszi.”

Az erőszakmentes, együttműködő vagy együttérző kommunikáció célja, hogy előmozdítsa azt az információ áramlást, amely az emberek közötti együttműködéshez szükséges, és amelynek segítségével a nézetkülönbségek hatékonyan kezelhetők.

  Erőszakmentes Együttérző Együttműködő Kommunikáció (EMK)

Az EMK nyelvét használva, lehetővé válik, hogy a problémákat és konfliktusokat erőszak nélkül oldjuk meg. Ez úgy történik, hogy

  • egyrészt együttérző figyelemmel fordulunk a másik ember felé,
  • másrészt nyíltan kifejezzük, ami bennünk zajlik, anélkül, hogy megítélnénk a másik embert

A morális ítéleteinket* értékítéletekre** cseréljük le. Emellett azt is megvizsgáljuk, hogy ami történik, összhangban van-e szükségleteinkkel. Ha egy konfliktus helyzetben mindnyájan felismerjük, hogy mik a kívánságaink és szükségleteink – és érthetően ki is fejezzük a másik fél számára – akkor szinte mindig nagyon egyszerű olyan megoldást találni, amivel az összes érintett elégedett lesz.

Emk használata, gyakorlása

Az EMK gyakorlása közben az embernek lehetősége van:

  • megélni az önmagáról szóló fantasztikus kalandot
  • felismerheti, használhatja, megélheti saját erejét és energiáját.
  • új távlatok nyílhatnak meg előtte, melyek az egész életére jótékony hatással vannak

Amikor az ember szán magára egy kis időt, akkor azt célszerű úgy eltölteni, hogy abból profitálhasson, tanuljon és fejlődjön.
Az EMK gyakorlása során önismeretre teszünk szert.
Az EMK folyamatán végigmenve, a kialakult zűrzavarból, a megértés, elfogadás, együttérzés megélésével letisztul a kép, és szinte magától megoldódik a probléma.
Így megélhetjük, hogy a nehéz helyzetek, konfliktusok változást hoznak létre bennünk, és segítenek tudatosabbá tenni életünket.

* - a morális ítélet: mást, vagy másokat megítél pl. az erőszakos ember gonosz
** - az értékítélet kifejezi a mi viszonyulásunkat ahhoz amit tapasztalunk pl. félek attól, ha a konfliktust erőszakkal akarják megoldani, mert számomra fontos az együttműködés

emk zsiráf

 
emk szimbóluma a zsiráf