Szekszárdi Információs Portál

Erőszakmentes Kommunikáció - Strasser KatalinEgy anekdota szerint a feleség egy szép napon azt mondta a férjének: „Szerintem túl sok időt töltesz a munkahelyeden.” A férj másnap korábban fejezte be a munkát – és beiratkozott egy golfklubba. Ezzel a kis történettel nyitotta meg Strasser Kata azt az Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) workshopot, amelyet a Waldorf Iskola szervezett meg a Védőháló a családokért pályázat keretein belül, október végén.

A csoport tagjai megismerkedtek a mindennapokban gyakran használt, erőszakos sakál- és a szelíd zsiráf-kommunikációs nyelvvel, ennek előnyeivel és használati lehetőségeivel. Megtanulták, hogyan különítsék el egymástól a beszédben megjelenő szükségletet, érzést és véleményt. Ennek köszönhetően hogyan kommunikáljanak úgy, hogy kifejezzék a saját szükségleteiket, vagy fel tudják mérni a másik fél szükségleteit és ezáltal megszűnjenek a félreértések.

A workshopon nemcsak elméleti ismereteket is kaptak, hanem gyakorlásra is lehetőségük volt, így kipróbálhatták magukat és az új, hatékonyabb kommunikációs módszert. Jó volt a hangulat, jó volt a társaság és jó kapcsolatok is kiépültek az ebédszünetben.

Forrás>>